Участие в „Нощ на музеите и галериите“ в Пловдив

Нощ на музеите и галериите в Пловдив

Снимка: Петър Кузев

На 13-ти септември 2015 г. Ансамбъл за християнска музика „ГЛАСЪТ НА НАДЕЖДАТА“ изнесе концерт в Евангелска съборна църква, град Пловдив. Мероприятието бе част от „Нощта на музеите и галериите“, която си е поставила амбициозната цел да популяризира и утвърди културно-историческото наследство на града. Архитектурата на протестантския храм, който музикалният състав избра за концерта си, е част от забележителностите на Пловдив и освен това се отличава с прекрасна акустика, което допринесе за невероятния звук. Репертоарът включваше следните произведения:

А. Х. Малот – „Господната молитва”
„Слава на Господа” – традиционен протестантски химн
Б. Спрейг и Н. Бороп – „Via Dolorosa”
М. и Д. Туни – „Запей хвала на Господа”
Р. Ловленд и Б. Грахам – „Издигаш ме”
К. Сейгър и Д. Фостър – „Молитвата”
Д. Дейвисън – „Laudate Dominum” 
Цезар Франк – “Panis angelicus”
Л. Мейсън – “По-близо, Господи”
Уйлям Стиф и Дж. Рутер – “Слава, слава, алилуя”
 
На концерта присъстваха повече от 400 посетители, а част от тях – дори правостоящи. Пасторът – домакин представи Ансамбъла, а преди всяка песен се прочиташе въведителен тематично свързан към нея библейски пасаж.
Любителите на религиозна музика се насладиха на нестандартните аранжименти и музикални колажи, които прозвучаха в църквата. След последното изпълнение всички аплодираха на крака и извикаха за бис хористите и инструменталистите. Кулминационният завършек на концерта бе логично поставен от песента „Алилуя“ (из ор. „Месия”), на Хендел.
 
Ансамбъл за християнска музика „ГЛАСЪТ НА НАДЕЖДАТА“ се надява, че се доближава до изпълнението на библейския апел в Псалми 33:3 „Пейте на Бог нова песен, свирете изкусно с възклицание.“.
Posted in Участия and tagged .