500 години Реформация


На 15 октомври 2017 г. няколко протестантски църкви от град Пловдив организираха празничен концерт по повод 500 години от зараждането на Реформацията.

Събитието се проведе в Концертна зала. Започна с кратък въведителен клип, представящ живота и дейността на Мартин Лутер в контекста на смелостта му да се протовопостави на официаланта религия. Присъстващите си припомниха как на 31 октомври 1517г. Мартин Лутер (1483-1546) заковава на вратата на катедралния храм „Вси Светии“ във Витенберг списък с 95 тезисa. С този акт на протест против много от небиблейските учения, навлезли през вековете в църквата, той поставя началото на Реформацията, която цели вярванията и практиките в християнството да бъдат върнати в истината на Божието слово. Така е поставено началото на третия клон в християнството – евангелизма, или протестанството, което по своята същност не е ново като доктрина, а изгражда своите духовни принципи изцяло и само върху библейските учения.

Програмата продължи с изпълненията на Ансамбъл за християнска музика „Гласът на надеждата“. Прозвучаха някои от най-известните стари и съвременни протестантски химни и песни на родния ни език, аранжирани от диригента Веселин Василев, сред които:

„Amazing Grace“ – емблематична песен за вярата в благодатта;

„It Is Well with My Soul“ – песен написана от Хорацио Спафорд, след като загубва четирите си дъщери при корабокрушение;

„Nearer, My God, to Thee“ – песента, която салонният оркестър свири при потъването на Титаник.

„You Raise Me Up“…

Програмата включваше:

С. Бенет – „Слава на Господа“
Ф. Блис – „Все добре“
Л. Мейсън – „По-близо, Господи“
У. Дуейн – „Запейте със радост“
М. и Д. Туни – „Запей хвала на Господа”
Спиричуел – „Чудесна милост“
Дж. Хейфорд – „Славен е“
Б. Грейъм – „Издигаш ме“
У. Стиф и Дж. Рутер – „Слава, слава, алилуя“
М. Лутер – „Могъща крепост“

Публиката изпрати изпълнителите с бурни овации в очакване за нови срещи!

Posted in Записи, Концерти and tagged , .